ALINS
Capital del municipi, situada a 1048 m d’altitud al punt on la Vall Ferrera es bifurca entre la vall principal i la de Tor.

Alins prové del basc ILIN i vol dir que era un lloc abundant amb farina. A Alins hi ha l’Ajuntament, la piscina municipal i l’escola de primària de la vall.

Actualment bona part del poble presenta un sistema sostenible i modern de calefacció amb biomassa procedent dels boscos comunals.

Antigament Alins era dividit en dos nuclis, la vila actual a l’entorn de l’església parroquial, de forma oberta, i la Força, petita vila closa amb cases formant muralla, de les quals se’n conserven algunes. Entre les cases d’Alins destaca la Casa dels Castellarnau i la seva torre medieval, Casa Bortomico, de les més antigues de la Vall Ferrera, el bonic colomar de Casa Guillem, i Casa Cintet, amb un preciós hort al davant.

D’important valor històric és la creu de terme gòtica que hi ha davant l’església i a nivell artístic destaquen les escultures de forja de ferro creades en les diferents Fires del Ferro pirinenc.
TOR