NATURA

www.gencat.cat/altpirineu

La Vall Ferrera és el cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, el parc més extens de Catalunya, i el municipi que més superfície aporta al Parc.

Tant és així que la Vall Ferrera rep un tracte preferent en la gestió i planificació del Parc gràcies als excel·lents valors naturals que s’hi preserven.
Des dels fons de les valls, per on transcorren els rius, fins als cims de les muntanyes, podem trobar diferents ecosistemes.

A les parts més baixes presenta una important influència mediterrània, sobretot a les solanes, amb carrascars i savines turíferes, una espècie d’arbre que no es troba enlloc més de Catalunya.

Al fons de vall destaquen els ufanosos i florits prats de dall i els boscos de ribera envoltant la Noguera de Vallferrera, amb salzes, verns i pollancres.

A mitja muntanya, destaquen els boscos extensos de pi roig amb sotabosc de boixerola i nabiu i diversos prats de mitja muntanya envoltats de bedolls i arbres fruiters del país

A la part baixa de les obagues destaquen les freixenedes i altres arbres caducifolis com el cirerer silvestre, els roures, els avellaners, els trèmols i els noguers, fent que el paisatge es transformi en un espectacle de colors grocs i vermells a la tardor.

En zones d’alta muntanya dominen els boscos de pi negre i avet amb sotabosc de neret i nabiu; i per sobre seu els prats alpins, amb espècies emblemàtiques com la gençana blava, el trèvol de muntanya i l’àrnica, i les tarteres i roquissars a les zones més escarpades.

Al llarg de tot el territori podrem anar descobrint nombroses espècies de fauna, típiques de la mitja i alta muntanya pirinenca, com ara l’ós bru, l’isard, el cabirol, l’àliga daurada, el trencalòs, el gall fer, la perdiu blanca, la perdiu xerra i el mussol pirinenc entre altres, destacant una espècie endèmica: la sargantana pallaresa, que no es troba enlloc més del món que a la Vall Ferrera i zones veïnes.