Milla Vertical D’Àreu 2014


MILLA VERTICAL D’ÀREU 2014

La importància i repercussió que la CUITA EL SOL ha arribat a assolir, després de la renúncia unilateral del Centre Excursionista de Lleida a organitzar la cursa LA CUITA EL SOL, l’Ajuntament d’Alins juntament amb l’EMD d’Àreu, recolçats per diferents institucions, associacions i veïns en general hem pres la determinació de continuar amb aquest esdeveniment celebrant una nova cursa, LA MILLA VERTICAL D’ÀREU any rere any, donant-li un nou impuls que la faci més popular i puguem arribar a consolidar-la dins del calendari de proves de la Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya , i de la Federación Española de Deportes de Montaña, amb l’interès que des de tots els àmbits es tingui en consideració aquest esdeveniment i es doni el màxim recolzament a aquesta iniciativa a tots els nivells, econòmic, organitzatiu, promocional, …

L’opció de potenciar aquest tipus de prova ve donat pel fet que d’uns anys ençà, s’observen una sèrie de canvis notables en la pràctica de les competicions de muntanya, fins al punt que aquells clàssics Ral·lis per equips de dos o tres participants estan molt de baixa, mentre que un altre tipus de competició, com les curses/carreres d’alta muntanya individuals estan en alça. Hi ha un denominador comú en aquesta evolució que és la auto-competició en el mateix itinerari, o sigui, competir contra si mateix rebaixant el temps dels anys anteriors tot descobrint paratges nous.

La prova inicial té l’origen en el llibre “L’edat de les pedres” de l’escriptor Pep Coll, on es ressuscita la llegenda de “l’Home que corria més que el sol”; situada en el poble de Malpui, que ben bé podria ser l’Àreu actual.

Diu la llegenda que, la vigília de la Festa major del poble, es feia una cursa a peu entre els fadrins de la població. Es donava la sortida a la plaça del poble just a inici de la posta del sol, i es tractava d’arribar dalt de la muntanya que hi havia precisament al davant i a llevant del poble abans de la posta del sol dalt del cim. El premi era el dret a escollir fadrina per al ball de la Festa Major.

L’EMD d’Àreu, l’Ajuntament d’Alins i diverses entitats i associacion esportives i excursionistes de la comarca tenen un gran interès a revitalitzar la vall Ferrera i de situar Àreu com a punt de referència de l’excursionisme català i consolidar l’actual punt de sortida al massís més alt de la Catalunya política actual i afegir-hi altres estímuls excursionistes que siguin extrapolables a qualsevol dia de la resta de l’estiu, de tipus com ara els “Carros de Foc”, “Cavalls del Vent” o “Challenge des 3000 m Ariégeois”. De fet, Àreu té prou muntanyes per convertir-se en la “Meca” de l’excursionisme català.

L’EMD d’Àreu, l’Ajuntament d’Alins i diverses entitats i associacions esportives i excursionistes de la comarca, estan molt interessades a mantenir una competició a l’alta muntanya, i que fos una digna successora dels 24 Ral·lis d’Alta Muntanya Ciutat de Lleida que s’han celebrat fins fa poc. També vol donar a conèixer altres muntanyes que no siguin els mítics i clàssics 3000 i que siguin, alhora, factibles per als excursionistes mínimament preparats i amb ganes de dominar la panoràmica més impressionant que abasta totes les muntanyes catalanes, des del massís del Canigó i Núria fins al Pallars, Aran i Maladetes: el Monteixo.

Les administracions catalanes estan molt preocupades per l’entorn natural i pel progrés sostenible a muntanya. D’ací ve la creació de PEIN i de Parcs Naturals. D’una part, protegir el meravellós entorn del Pirineu i de l’altra, mantenir la cultura tradicional i consolidar la població i llurs economies autòctones.

La FEEC (Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya) organitza cada any diversos tipus de Copes/Lligues competitives excursionistes. Unes, al hivern amb esquís de muntanya (XXII Copa Catalana d’Esquí de Muntanya i V Circuit Pro-Olympic d’Esquí de Muntanya) i altres, de cara al bon temps i a l’estiu, a peu (V Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya i IV Circuit Català de Curses de (mitja) Muntanya), totes pujant i baixant serres i muntanyes. Les proves /curses, les organitzen els Centres Excursionistes interessats, quasi tots d’origen ciutadà. En el cas de l’esquí de muntanya, la prova que te més èxit de participació és la de la Vall Fosca i, curiosament, es la única que s’organitza des de la mateixa vall (CE PoblaSegur). La FEEC veu amb molt bons ulls l’organització de activitats competitives a muntanya des de la mateixa muntanya i, agraeix l’organització d’aquesta cursa, ja que buscava una prova exclusivament vertical.

Totes les competicions excursionistes que es fan, sempre tenen de contrincant el cronòmetre. En la Milla Vertical d’Àreu competim contra un element natural, el més poderós de tots, contra el Sol. Al Pirineu francès, sovint aquests curses solen estan acompanyades d’una festa popular i d’un mercat tradicional i artesanal que pot durar tot un cap de setmana sencer. Per totes aquestes raons, després d’uns anys de dispersió i pèrdua de contingut torna als seus origens més purs, sortida, a la posta del sol, a la plaça d’Àreu i arribada dalt del cim del Monteixo abans de la posta del sol. La data escollida, el segon dissabte de juny, permet encetar la temporada estiuenca uns quants dies abans.

S’ha canviat el premi del conte (arcaic pels temps actuals) per d’altres més adients per runners amb l’objecte d’atreure els millors excursionistes del país i, instaurar dos premis especials( versió masculí i femení): l’un per als millors Pallaresos (el Quim de l’Aubac) i una altre (L’Isard de l’Alt Pirineu) pels que rebaixin els records anteriors.

La cursa es celebrava el segon cap de setmana de juny, la primera edició va tenir lloc el 2006 i gràcies a la ferma voluntat de llurs organitzadors, col·laboradors i participants, ve ser un gran èxit en tots els aspectes, tan esportius com mediàtics, econòmics i de promoció de la Vall Ferrera.

Junt a la cursa, s’organitzava una Fira Tradicional amb artesans pallaresos, que va durar tot lo dissabte i diumenge matí, a més d’ una exhibició de Gossos de Pastor, el dissabte per la tarda, a càrrec del pastor del poble, Llorenç de Castellarnau de cal Sardà, que va registrar una afluència de públic total.

La primera edició ja va ser un èxit, 580 participants es van inscriure, 538 van sortir i 505 van arribar dalt del Monteixo abans de la posta de sol. Paral·lelament, aquell mateix dia també es celebra la “Milla Vertical versió joves” pels menors de 18 anys amb arribada al Jespedil, a 2.200 m.

L’edició actual de la Milla Vertical d’Àreu contempla recuperar tots aquests aspectes originals i que tant d’èxit varen aportar a la cursa. “Recuparar l’essència de la cuita

Fitxa tècnica:

Sortida de la plaça d’Àreu pel pont del poble pit a munt sempre per la carena, arribada a jespedil (2.200 m), per als joves i al cim de Monteixo (2.905 m) pels adults.

La baixada es realitza per la mateixa ruta d’ascens estrictament, ja fora de cursa i senyalitzada pels controls de cursa ja que molts dels corredors la realitzen de nit.

Hi ha un control de tall al punt nomenat jespedil (2.200 m) pels corredors que han estat superats pel sol.

Longitud de cursa a cim del Monteixo de aprox. 5.600 m, desnivell 1.680 m.

14 de juny , Àreu, Alins de Vallferrera, Pallars Sobirà

Inscripcions: www.inscripcions.cat.

Vall Ferrera Turisme

E-mail: ajuntament@alins.ddl.net telf: 973624405/649698853