VALL FERRERA, TERRA DE FRONTERA

La Vall Ferrera està situada en una zona fronterera amb Andorra i França, i les relacions amb aquests dos estats al llarg de la història ha estat constant.

Cal destacar el Pla de lo Mercat (espai tradicional d’intercanvi de productes amb pobles de l’Ariege), situat sobre el Pla de Boet, activitat que actualment s’està recuperant amb una trobada anual al Port de Boet.

Durant els anys de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, la frontera fou utilitzada com a via de sortida per a l’exili de població civil i militar. De l’altra, com a via d’entrada per a les accions guerrilleres dels maquis.

Tot i que no es van patir combats durant la Guerra Civil, a la postguerra, el 19 d’octubre de 1944 hi hagué un combat entre maquis i guàrdies civils amb un balanç de 10 morts. 

Fruit d’aquesta invasió es van crear dos centres de resistència de la Linia de Defensa dels Pirineus a Àreu, per frenar un atac des de França, i a Norís, per frenar un atac invasió des d’Andorra.

D’aquests centres es podran visitar properament nombrosos búnquers, un cop siguin acondicionats per la seva visita.

Destaquen també activitats històriques com el contraban de productes amb Andorra a través de la Vall de Tor, proveint llana per confeccionar mantes i teixits, i retornant amb paquets de a tabac, activitat que permeté un respir a les precàries economies domèstiques de la postguerra.

Descarrega el PDF