BOSCOS DE FERRO

boscosdeferro.blogspot.com.es


Fa gairebé 2.000 anys que el Ferro ha estat l’element vertebrador d’aquesta vall del Pirineu, marcant profundament la seva història, la seva gent i el seu paisatge. Situada a la comarca del Pallars Sobirà, i al cor del Parc Natural de l’Alt Pirineu, la natura més pura i més ben conservada aquí és omnipresent.

La Vall Ferrera  presenta joies naturals i plenes de simbolisme, com la Pica d’Estats, que amb els seus 3.143 m esdevé el sostre de Catalunya, o el Bosc de Virós, una extensa i contínua massa forestal de més de 1.000 ha, amb boscos d’avets, faigs i pins, que integra una important biodiversitat natural, però que també amaga un veritable tresor patrimonial relacionat amb el ferro.

De les seves muntanyes se n’ha extret i produït ferro des del segle II d.C, fins al segle XX. Els seus boscos amaguen les restes de nombrosos forns i tallers siderúrgics d’època romana, i encara avui s’hi poden observar les ferides que van produir les mines a les diferents èpoques, especialment a l’època d’esplendor de les fargues,

en què n’hi va haver fins a tres funcionant alhora a la Vall Ferrera i que van perdurar fins a les darreries del segle XIX, proveint ferro arreu del país i de l’estranger a través del port de Tarragona.

Al mateix temps nissagues familiars de ferrers forjadors del Pirineu que encara perduren han creat amb ferro de la Vall Ferrera eines, ferradures, reixes i panys de gran qualitat i durabilitat.

En definitiva, és una vall amb un patrimoni que la lliga de manera única al món, al ferroi a la forja, i que ara el vol recuperar perquè tothom el pugui conèixer, i per reivindicar-se com al millor punt de trobada d’artesans forjadors i estudiosos del món del ferro, que encara  treballen el ferro amb la mateixa delicadesa i mestratge com ho han fet els avantpassats al llarg de la història.Més informació en PDF / Mapa en PDF

BOSCOS DE FERRO I LA FIRA DEL FERRO PIRINENC

El projecte Boscos de Ferro neix l’any 2010, impulsat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament social i econòmic de la Vall Ferrera.

Aquest projecte es fonamenta en l’àmbit de la recerca i el coneixement, tot posant en valor el seu patrimoni natural i cultural vinculat amb la tradició siderúrgica, que es remunta a quasi 2.000 anys d’antiguitat.

Amb aquest projecte es materialitza un anhel històric de la gent de la Vall Ferrera, i de moltes persones i entitats que, des de fa molts anys, s’han interessat per la riquesa patrimonial d’aquest salvatge i preciós racó de Catalunya.

Una de les actuacions més importants del projecte és la realització cada any de la Fira del Ferro Pirinenc el primer cap de setmana de juliol, creada amb l’objectiu de promoure a nivell acadèmic, lúdic i popular el món de la forja i els artesans que treballen en aquest ram i donar a conèixer el valuós patrimoni històric i cultural lligat a l’explotació del ferro a la Vall Ferrera.El projecte Boscos de Ferro en PDF
Cartell Boscos de Ferro 2012 / Tríptic Boscos de Ferro 2012
Cartell Boscos de Ferro 2010 / Tríptic Boscos de Ferro 2010
Reconstrucció d’un forn de reducció
Activitats d’estiu 2010